#100újélmény

It’s not a holi-holiday

by Dávid Rebeka

2016. november 04. - Erasmus+

Amikor az ember lánya nyaralni megy, mindig nagyon izgatott. Megvan a must do lista, miket kell kipipálni, hova muszáj elmenni, miket kell enni-inni. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elkényeztetni magunkat, szórni a Monopoly money-t és ismételgetni, hogy megérdemeljük, nyaralunk, nem fog örökké tartani. Nos, az EVS azért kicsit más tészta. Fél évig élni valahol tök más kategória, mint egy bécsi adventi vásáros kiruccanás.

img_0744.JPG

Lisszabonban ez úgy néz ki, hogy megérkezel és nagyon sok halat kell enni. VÉGRE. Tehát minden nap ebédszünetben szépen beülsz a kis pasteleriába (ami tulajdonképpen egy reggeliző- kávézó- étterem- pékség fúzió) és megrendeled a napi bacalhao (tőkehal) adagod. Egyébként az ebédmenük nem drágák, vizet és salit ingyen kérhetsz hozzá, és ha kávézol is se fizetsz többet 5 eurónál. Viszont ha elkezdek matekozni és átgondolni, hogy nem csak egy étkezésből áll a nap, na meg azért másra is jó lenne költeni, nem csak kajára, akkor kezd összehúzódni a nadrágszíj.

img_1604.JPG

 A másik oka a zabálás visszaszorításának pedig nem anyagi jellegű, sokkal inkább egészségügyi és ennek oka a pastel. Azaz a legfontosabb édesség, ami két táborra osztja a helyieket. Teljesen életszerű, hogy háborúk dúltak és barátságok mentek tönkre a vita miatt, hogy melyik jobb: a pastel de Nata vagy a pastel de Belém. Igazából mindkettő finom és mindkettőben van vagy 300 kalória. Tehát ha benyomsz kettőt ebből a kis vaníliás kosárkából a kávéd mellé ebéd után, már bőven kipipáltad a következő étkezésed energia bevitelét is.

img_0799.JPG

Én sajnos ezt nem vettem figyelembe és elkezdtek megjelenni rajtam a cukor túladagolás tünetei, hétköznapian fogalmazva hízok, mint a disznó. Úgyhogy el is érkeztünk utolsó napirendi pontunkhoz, a testmozgáshoz. Otthon annyit rohangáltam a lakás-suli-meló-egyebek-oktogon csúcspontjai között, hogy igazából elmenni futni már nem is maradt időm, de mégis megvolt a napi testmozgásom. Nos, itt a reggeli+esti könnyű séta az irodába és haza (persze csak ha nem esik az eső és rá is érek) nem váltja ki a pasteleket, úgyhogy muszáj volt drasztikus lépéshez folyamodnom és kondi bérletet vennem.

Amit tehát ezzel a poszttal mondani akarok nem az, hogy ne próbálj ki mindent és ne élvezd az EVS-ed, csak, hogy nem árt egy kis mértéket tartani. Abban, hogy hosszabb időt töltünk egy helyen pont az a jó, hogy nem hajt a tatár, nem kell pár nap alatt lezavarni mindent és felzabálni a halpiacot meg a cukrászdát. Van idő feldolgozni az új élményeket és jó érzés, amikor hónapokkal később is tanulsz/kipróbálsz valami újat, mindezt anélkül, hogy aggódnod kéne a pénztárcád vagy az úszógumid vastagsága miatt.

 

Dávid Rebeka

 

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5311927785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása