#100újélmény

Miért tenném mindenkinek kötelezővé az önkénteskedést?

by Dávid Rebeka

2016. december 01. - Erasmus+

Az EVS- nek számos előnye van. Lehetőséget ad, hogy akár nullán álló bankszámlával és üres pénztárcával is nekiindulj az ismeretlennek. Nem kell aggódni a repjegy, a szállás miatt és még zsebpénzt is kapunk (tehát ha valaki az anyagiakra hivatkozik, miért nem utazik, az rossz kifogást választott). Azaz minden adott, hogy felkerekedj és megismerj egy új országot, kultúrát, nyelvet.
Most viszont nem erről fogok írni, hanem az EVS munkát érintő részéről, vagyis az önkénteskedésről.

img1943.JPG

Miért is fontos ez és miért kéne mindenkinek kipróbálni? Az EVS projektek széles skálán mozognak, sok különböző terület van, amik közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb állót. Van, aki gyerekekkel dolgozik árvaházban vagy fogyatékkal élőkkel foglalkozik, de mezőgazdasági, természetvédelmi projektek is léteznek. A lényeg, hogy elmélyülhetsz egy-egy terület rejtelmeiben és részt vehetsz a társadalmi felelősségvállalásban. Segít felnyitni a szemünket, mennyi probléma kíván több figyelmet, idő- és energia befektetést, hogy változást lehessen elérni. Önkéntesként pedig ezeket a változásokat lokális szinten lehet elkezdeni beindítani. Minden kis segítség segítség, és sok kis segítséggel pedig akár nagy dolgok is bekövetkezhetnek. Ezért is lenne jó, ha minél több ember vállalkozna önkénteskedésre, sőt ha egyenesen kötelező lenne. Az emberek nyitottabbak lennének a társadalmi, környezeti problémákra és részt vennének azok megoldásában. Sajnos túl sokan élünk csak a kis saját világunkban, anélkül, hogy törődnénk vele, vagy egyáltalán észrevennénk, mi történik körülöttünk. Pedig az önkéntes munka által nem csak másokon, de magunkon is sokat segítünk. Új embereket ismerünk meg, rengeteg tapasztalatot gyűjtünk és saját élményeimből kiindulva végül még azért érzem rosszul magam, mert olyan mintha sokkal többet kaptam volna, mint amit én beleadtam.

Úgyhogy én mindenkit csak bíztatnék, hogy akár EVS- szel, akár más szervezetekkel, de önkénteskedjünk! Elkezdeni pedig nincs is jobb alkalom, mint most, karácsony táján, amikor talán mindenki rávehető egy kis jótékonykodásra. Idén viszont a cipősdobozon és egyéb adományokon kívül próbáld ki, milyen, ha a jelenléteddel segítesz. Menj el egy idősek otthonába, ossz ételt hajléktalanoknak, vagy tegyél bármit, amitől úgy érzed egy kicsit is jobb lett a világ és benne te magad is. Megéri.

A képek az én múlt heti aktivistáskodásom lenyomatai; felkészülés a nők elleni erőszak megállításának nemzetközi világnapjára és az aznapi tüntetés, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára.

Dávid Rebeka

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5012014420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása