Nők és az iszlám

by Vörös Anna

2015. november 13. - anita.z

anna_bejegyzes.jpg

Katolikus vagyok, és olyan országba költöztem, ahol nemhogy nem fővallás a kereszténység, de még csak templomok sincsenek. Csak dzsámik, Allah, Mohamed, és mikor először jártam Gaziantepben, Törökországban, azt válaszolták a kérdésemre, hogy ne is keressek keresztény közösséget. Nincsen.

"Allah pedig utasítja a férfit, hogy az bánjon kedvesen asszonyával, és a legtöbbet adja neki, amire csak képes: és éljen vele békességben..."   /Korán 4:19/

Ahogy az ember lánya elnézi a fejkendős asszonyokat, lányokat, elgondolkozik azon, vajon ezt ők választották-e, hogy érzik benne magukat, mikor vehetik le, és egyáltalán: európai lányként, hosszú szőke hajjal nehéz felfogni mindezt. Az iszlámtól egyébként is félünk, ódzkodunk, mert nem igazán tudjuk mi az.

"És a nők jogai legyenek egyenlőek a férfiak jogaival." /Korán 2:228/

A mai muszlim nők modernek. Legtöbbjük egyetemet végzett, munkája van, esetleg családja is, eljár a barátaival szórakozni, koncertre. Mosolygós, nyitott. Kérdésemre, hogy miért viselik a hidzsábot (fejkendő), sokan azt válaszolták, a család többi tagja nem is vallásos, de ők ezt választották. És egyébként sajnálják az európai nőket, mert ők nem szabadok. Hetente fodrászhoz járni, női magazinokban mutatott gyönyörű, tökéletes nőket utánozni, és lehetőleg mindig fantasztikus külsővel megjelenni; és az identitáslista első pontja igenis az marad: nő vagyok, törékeny vagyok. 

Muszlim barátnőim azt mondták, szabadnak érzik magukat, a kendő számukra azt szimbolizálja, hogy általa egyenrangúak lehetnek a férfiakkal a munkában, az utcán, akárhol, ahol véleményt alkotnak az emberről. Azt szeretnék, hogy a vélemény ne a külsejük, a nemük alapján történjen, hanem az alapján, milyen a tudásuk, a bensőjük, stb.

"A férfi pedig nem olyan mint a nő." /Korán 3:36/

Erre a félmondatra a következő magyarázatot kaptam: a nőnek ugyanolyan elbánásban kell részesülniük, mint a férfinak, azonban azt semmiben sem lehet letagadni, hogy anatómiai és általános adottságaink eltérőek. Még a sztereotípiák szintjén is elismerjük, hogy a nők kommunikatívabbak, empatikusabbak, családcentrikusak, gondoljunk csak az anyaszeretet szavunkra, a férfiak pedig inkább gyakorlatiasak. Jobban uralkodnak az érzelmeik felett. Az iszlám ebben tesz különbséget, és nem oszt jó avagy rossz lapokat; mint tényt közli, hogy ez alapján más feladatok várnak nőkre és férfiakra. A mai társadalomban is az anya az, aki szülés után otthon marad a gyerekkel, rá hárul a nevelés nagyobb része, míg a férfi egzisztenciális alapot biztosít. Ez a gondolat pedig az összes vallásban fellelhető. A Korán hangsúlyozza: ez semmiképpen sem lealacsonyító szerepbe kényszeríti a nőket. Sőt, az iszlám elvárja, hogy a nő legyen tanult, művelt.

Két hónapnyi kinntartózkodásom alatt pedig teljesen hozzászoktam a hidzsábos nőkhöz; a színes kendők anyaga, mintája kifogyhatatlanul sokszínű. Persze a média oda is elkezdett beférkőzni; különböző márkájú divatfotók készülnek hidzsábot viselő lányokkal. Az egyik plakáton a lány ugyanolyan púderszínű kendőt viselt, mint a kosztümje. És remekül állt rajta.

Vörös Anna

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr548074600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.