#100újélmény

Ilyenek a törökök

by Vörös Anna

2015. november 26. - anita.z

anna2.jpg

Minden népről ismerjük a sztereotípiákat. A németek zárkózottak, az angolok kimértek, a spanyolok lusták, az olaszok mindig tésztát esznek és nevetnek. Na de milyenek a török általánosítások, és milyenek ők valójában?

1.       A törökök kedvesek.

Száz százalékosan igaz. Kedvesek, nagyon-nagyon vendégszeretőek. Már öt méterről kiszúrják, hogy ki a külföldi, és még ha nincs is közös nyelvetek, akkor is meg fog invitálni egy cay-ra, azaz teára. Így hívtak be egyszer egy portugál barátommal egy férfifodrászatba. Egy órán keresztül kínáltak minket teával, és próbáltuk kézzel-lábbal elmagyarázni, kik vagyunk, mit csinálunk.

2.       A törökök sosem mondanak nemet.

Minden muszlim társadalomra igaz. Ez nagyon jól hangzik, de aki ezzel nincs tisztában, az egészen könnyedén pórul járhat. Én akkor értettem meg igazán, mi ennek a veszélye, amikor egy órán keresztül kerestem a buszmegállót. Valaki azt mondta, menjek át az út túlsó felére, valaki azt, hogy  a másik oldalon van, meg hogy a lámpánál. Végül egy buszsofőr közölte velem, hogy bár itt nem áll meg az a busz, de ő szívesen tesz arra egy kitérőt. Tehát amikor fogalmuk sincs a válaszról, nem fogják azt mondani, hogy nem tudják. Annyira akarnak segíteni, hogy inkább mondanak valamit, ami szerintük helyes, vagy közelebb visz téged a megoldáshoz. Szóval vigyázat: ha mondanak valamit, tessék mélyen a szemükbe nézni, és mindig feltenni magunkban a kérdést: vajon ez a válasz hány százalékban volt magabiztos?

3.       A törökök nem mondják ki nyíltan, amit gondolnak.

Az előző ponthoz kapcsolódik ez is. Az egyesületünkben mindig probléma adódik abból, hogy nem mondják a szemünkbe: ezt ne csináljátok, ez nem fog működni, vagy hogy ez nekünk nem tetszik. Az arckifejezésből lehet találgatni, meg abból, hogy olyanokat válaszolnak holnap vagy jövőhéten elintézik, és nagyon köszönik a segítségedet, de most elfoglaltak.

4.       A török férfiak nyomulnak.

Nyomulnak mindenkire, aki él és mozog és nőből van. Nem viccelek. Egy másodperc alatt halálosan beleszeretnek valakibe, és olyankor végeláthatatlan, barokkos körmondatokban fejezik ki érzéseiket. (Vajon ezt tanítják nekik, most komolyan?!) Ha nem kapnak megerősítést, még jobban próbálkoznak. Aztán feladják, és másnap ugyanezt teszik egy másik lánnyal. Persze nem szabad túláltalánosítani, vigasztaltam már hősszerelmes török srácokat, de a nagy részükkel legyünk nagyon-nagyon óvatosak. Plusz infó: megőrülnek az európai lányokért.

5.       Nem nézik a Szulejmán sorozatot. Sőt, utálják.

6.       Nincs többnejűség.

7.       A lányok 95% nem tud hastáncolni.

8.       A bárokban nincsenek hastáncosok, és a lányok nagyon szemérmesek.

9.       Isztambult kivéve a fiúk nem mehetnek be úgy egy szórakozóhelyre, ha nincsen velük egy lány.

10.   A biztonsági őr simán kidobhat egy srácot egy szórakozóhelyről, ha az túlságosan megnéz egy lányt.

anna.jpg

Vörös Anna

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr418105598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása