#100újélmény

Hogyan kell majálisozni? Kérdezd a finneket!

by Szőke Dorottya

2016. május 02. - anita.z

Maradjunk annyiban, hogy a finnek tudnak majálist ünnepelni! Aki látta már ezt testközelből, annak nem is kell tovább részleteznem a miérteket. Azonban azok, akik még nem igazán ismerik a finnországi vappu ünneplést, most lelkiismeret-furdalás nélkül vegyenek ölbe egy tál szemtelenül túlcukrozott fánkot, aztán egy (pár) pohár pezsgő kortyolgatása közben merüljenek el az alábbi sorok között. Vagy csak szimplán olvassák el élménybeszámolómat a helsinki hétvégémről, remélem így is sikerül nekik meglobogtatnom az igazi vappu-életérzést!

01_1.jpg

Ami Brazíliának a riói karnevél, az Finnországnak a vappu. Azzal a különbséggel, hogy északi rokonainknál ez a buli nem korlátozódik le csak egy városra, mert ilyenkor egy kis túlzással az egész ország fesztiválhangulatba kerül. Csak az összehasonlítás kedvéért képzeljük el a szilvesztert Magyarországon, szórjuk meg több ezer diákkal és fiatallal, öntsünk a szívekbe az igazságtalanul hosszú tél után még egy jó adag ”VÉÉÉGRE ITT A TAVASZ!!” lelkesedést, majd ha ezt mind négyzetre emeltük, talán megkapjuk a vappu képletét. De mire ez a nagy felhajtás?!

Hát arra, hogy hivatalosan az év ezen szakaszán újul meg a természet és nem mellesleg jó pár száz évvel ezelőtt május 1-jén avatták szentté a hittérítő angolszász Valburga apácát (innen ered a vappu elnevezés). De ma már inkább egy eszelősen jó alkalomnak tűnik a fáradt gőz kieresztésére vagy éppen a meghitt családi összejövetelek megtartására. Ilyenkor a nagyobb városokban összegyűlik a nép apraja-nagyja és saját ízlésüknek megfelelően vesznek részt az utcákon hömpölygő színes kavalkádban. 

dori_montazs2_2.jpg

A hétvégét ennek szellemében töltöttem a finn főváros egyértelműen legjobbfej párosával, Anniinával és Ivánnal. Még a nosztalgikus 2008-2009-es Erasmusos helsinki tanévemből ismerem őket (jujj, ennek már lassan 8 éve!) és ha éppen nem a felnőttek felelősségteljes életét élik, akkor a legkülönbözőbb rendezvényeken szippantják magukba az életet. Igazi kis energiabombák! Így nem is volt nagyon kérdés, hogy leugrok hozzájuk a csendes, vidéki lakhelyemről a vibráló Helsinkibe. Semmit nem terveztünk meg előre azon kívül, hogy beszereztük az elengedhetetlen partikellékeket: szerpentin, miniatűr konfetti ágyú, mézsör avagy a sima (ejtsd: ”szima”) és persze Anniina hófehér sapkája is. Nekünk Ivánnal nem jutott részül ez a sapka, mert ez csak a finn érettségizett diákok kiváltsága. Tehát amit a képeken láttok, azok nem tengerész sapkák, hanem egy szép hagyomány szimbólumai. Ezek összekötik a finn diákságot még akkor is, ha azok tagjai mondjuk 50 évvel ezelőtt érettségiztek. Minél sárgább a sapka, tulajdonosa valószínűleg annál idősebb – vagy annál inkább szeret elmélyülni a mámoros partik bugyraiban... Akárhogy is, de a finnek büszkén viselik sapkájukat. Én például olvadozok, amikor idős házaspárokat látok kézenfogva megbarnult sapkával a fejükön!

A diákokon kívül azonban még a hétvége sztárja egyértelműen az örökifjú Havis Amanda (szólítsátok csak Mantának), aki egész évben azért szobrozik a kikötőben, hogy az egyetemisták április 30-án feldíszítsék fehér sapkájával. Lehet, hogy sikerült bekerülnöm szombaton az élő tévéközvetítésbe is, mert a legtutibb helyet kaparintottam meg a szökőkút előtt! Bátor tett volt, belátom... Igazi mutatvány volt egyensúlyoznom telefonnal a kezemben, mert ha éppen a talpam a földet érte, akkor pont kupán talált egy gigantikus lufi, vagy műanyag pezsgőspohár vagy éppen valami beazonosításra váró tárgy. Szóval a hangulat ilyenkor csillagos 5-ös, szigorú ünneprontó-mentes övezet!:)

dori_montazs3.jpg

A szombat este mottója a „legjobb terv, ha nincs terv” volt, így történhetett, hogy egy yachton kötöttünk ki a tengeren. Talán már hallom is, ahogyan páran felszisszennek a sznobság fuvallata hallatán, de ez a jelenség itt nem szokatlan. Sokan pattannak hajóra a kikötővárosban, én pedig élveztem, hogy sodródhattam az árral. Sosem láttam még korábban az éjszakai fényárban úszó Helsinkit erről az oldaláról, egészen meghatódtam, ahogy a sziluettjét néztem!

De ne legyünk naivak, a vappu nem fejeződik be a szombati eseményekkel. Vasárnap, azaz május 1-jén újraindul a menet, amit hivatalosan a reggeli piknikek nyitnak meg. A legelszántabbak az esti szórakozást követően hajnalban egyenesen a parkokba mennek, majd szép lassan a családok is csatlakoznak az otthon gondosan előkészített csemegékkel. Nem meglepő az sem, ha fehér abrosszal és gyertyatartóval megterített asztalok roskadoznak a finomságok alatt, de azért a legtöbben a klasszikus lepedős megoldást választják. Anniina & Iván elhívtak a barátaikkal közösen szervezett piknikre is, így még mielőtt visszaindultam volna Virratba, el tudtam velük tölteni egy családias hangulatú uzsonnát (éljen a tippaleipä!).

Ha kedvet kaptál a vappuhoz, de nincs lehetőséged elutazni Finnországba, akkor látogass el Budapesten a Margit-szigetre. Ugyanis a magyarországi finn kereskedelmi kamara szervezésében immáron 13 éve kóstolhatunk bele a vappu-életérzésbe otthon is. Én jövőre ott leszek! Addig is búcsúzom ezzel a képpel, most visszaandalgok a felnőttek világába. Puszi nektek, Anniina & Iván!

08.JPG

Szőke Dorottya

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr398681474

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 12 ok, amiért Finnországot imádni lehet 2016.05.04. 11:45:43

Vilisics Feri Átértékelés és megismerés. Ez jellemzi Vilisics Feri legújabb írását. Ma megtudhatod, hogy miért szeret annyira Helsinkiben élni. Például azért: "...mert a finn ember békén hagy. Nem kérdez (kellemetlen) kérdéseket, nem hoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása