#100újélmény

Irány Dél-Franciaország!

by Kordé Krisztián

2016. október 25. - anita.z

14800182_1178451598869363_58118983_o.jpg

Újból jelentkezem hát Franciaországból, de most kivételesen nem a nagyszerű északról. A héten ugyanis szemináriumon voltunk olasz, osztrák és görög önkéntes barátaimmal. S ha már utazunk, utazzunk rendesen, meghosszabbítottuk a kiruccanást 4 nappal. Már vasárnap hajnalban ”nyakunkba vettük a TGV-t", meg sem álltunk Marseille-ig.

A híres-neves nagyváros nem okozott csalódást: a kikötő gyönyörű, vitorlások százai és árusok sokasága teszi színessé a képét még októberben is. Ide az ősz sem érkezett meg egyelőre, ragyogó napsütésben fürdenek az utcák, azonban a tenger felől gyakran heves szelek érkeznek. A központban lélegzetelállító épületek nyűgözik le az ide látogatót, azonban nem tanácsos túlzottan elalélni, hisz könnyen rossz helyre léphet az ember. Sajnos hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az utcán kerülgetni kell a szemetet, és a közbiztonságára sem lehet büszke a helység. Viszont mindenért kárpótol a bazilikáról elénk táruló látvány: a hatalmas város végeláthatatlan házaival, valamint a végtelen tenger egyedi szigeteivel (ezek egyikén raboskodott valamikor Monte Cristo grófja, egy néhány órás hajóúton egész közelről volt szerencsénk megtekinteni) nem volt könnyű betelni. Egy szó mint száz, kár lett volna kihagyni. De két nap után tovább álltunk, Montpellier felé vettük az irányt. Az emberek itt nagyon kedélyesek, tele van fiatallal és lendülettel a város. Egymást érik a galériák és jópofa kávézók, amiknek a hangulata utánozhatatlan, cserébe jó pár eurónk bánhatja. Itt is „lejártuk a lábunkat”, de abszolút nem bánom. Ezekben a hetekben (sajnos) úgyis kevesebb időm jut a sportra, és a táplálékbevitelem minősége is jócskán hagy kivetni valót.

Csütörtökön aztán megérkeztünk a szemináriumra, Sommiéres-be, sajnos bőrig ázva.

Az elkövetkezendő 5 napban hasznosabbnál hasznosabb workshopokon vettünk részt, intenzív francia nyelvfejlesztéssel, sok érdekes személyiség megismerésével. A koordinátorok nagyon jó munkát végeztek, hatásukra egyre elkötelezettebbé válok a nem formális oktatás mellett. Gyönyörűen beszélték az angolt is, de igyekeztek saját nyelvükön megértetni magukat, persze a mi érdekünkben. A hazaút hosszú, fárasztó és nem éppen zökkenőmentes volt (a francia vonatok is képesek késni), de ez a hét viszi nálam eddig a pálmát! Újabb barátokkal gazdagodtam, újabb élményeket szereztem, és a 3 önkéntes kollégámmal is szorosabbra fűztük a kapcsolatot 9 nap alatt. Kíváncsian várom, a héten mi vár rám Amiens-ben.

Kordé Krisztián

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3911835585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása