#100újélmény

8 óra pihenés, 16 óra szórakozás

by Onhausz Hilda

2015. október 07. - luca.p

hilda1_2.jpg

Amikor életed minden napja és órája tökéletes szervezés alatt áll, sohasem késel, nem hibázol és nincs is rá lehetőséged akkor egy idő után robotként állsz be a mozgójárdára a többi kosztümös és nyakkendős ember mögé, hogy elvégezd a munkát a multik nagy kavalkádjában. Megállod a helyed stresszes szituációkban és már fel sem tűnik, ha két napig nem alszol a munka miatt. Azonban ha felismered, hogy ez nem visz előrébb, akkor fogod magad, felrúgsz mindent magad körül, kilépsz a munkahelyedről, otthagysz minden megszokott szabályt és elmész egy EVS-re, hogy teljesen összekutyuld az életed minden percét.

Elmész, hogy elkéss, hogy szakadt sortban és baglyos pólóban menj dolgozni és kisgyermek módjára akarj egy sarokba kuporogva anyukád után suttogni az első munkanapodon. Nem mondom, nem vagyok egy félős ember és nagyon könnyen feltalálom magam az új helyzetekben sőt, tipikusan az a személy vagyok, akit ha mélyvízbe dobnak, akkor teljesít a legjobban. A kedves fogadó szervezetem ezt mintha meg is érezte volna, érkezésem után 2 nappal - még kissé pókhálós aggyal - be is vágtak egy gyors eligazításra spanyolul, amiből természetesen gyakorlatilag semmit nem értettem, csak bólogattam, aztán nyomás a terembe ismerkedni a körülményekkel. Na, itt tört meg minden önbizalmam és megszokott rutinom.

Fogyatékossággal élő emberekkel dolgozom spanyolul.

Referencia: nulla, nyelvtudás: dos tequilas, por favor, tapasztalat: nulla, ijedség: 100%. Ilyen jó kis statisztikával bele is vágtam a dolgokba, bemutatkozás, további határozott bólogatás, mutogatás, activity. Megsemmisülten hagytam el az első napom után a helyet, hogy ez valami borzasztó, és én erre nem vagyok alkalmas. Természetesen nincs időd csüggedni, másnap szintén menni kell, új élmények, új emberek, új kihívások. Mire észbe kapnál, hogy mennyire nem vagy erre képes, addigra már te kíséred őket a mosdóba, te segítesz cipőt kötni, megkeresni az oldalszámot és megtanulsz velük nevetni. Öt hónap után pedig tökéletes része vagy a csapatnak, egy ember, akire számíthatnak, akit szeretnek, és akinek szót fogadnak. A fogyatékossággal élő emberekkel való munka számomra egy hatalmas tabutéma volt, és legjobb tudomásom szerint Magyarország abszolút nem áll jó helyen az őket való foglalkoztatásban és ellátásában. Ez össze sem hasonlítható az itteni helyzettel.

hilda2.jpgRengeteg a lehetőség és a segítség számukra. Munka, oktatás, fejlesztés, szórakozás, ismerkedés, kikapcsolódás, nyaralás. Számomra különösen nagy személyiségfejlődést jelent, hogy megtanultam kezelni őket és megtanultam, hogy semmiben sem különböznek, csak felnőtt bőrbe bújt gyermekek, akik útbaigazításra, tanácsokra, humorra, odafigyelésre és szeretetre vágynak. Azelőtt tartottam tőlük tapasztalatlanságom miatt, de ha megismeri őket az ember, mindenkiben egy-egy külön kis világot fedez fel, rengeteg szeretettel.

A munkám több rétegű. Az általános heti beosztásom szerint délelőtt együtt dolgozom velük, kézműves ajándékokat, tárgyakat készítünk melyeket később a szervezet elad fesztiválokon, rendezvényeken, így teremti meg a bevételt az újabb alapanyagok megvásárláshoz és az ott dolgozó sérült emberek megfizetéséhez. Az itt elvárt hozzáállás a koordináció, apró szervezőkészség, odafigyelés és türelem. Remek hely a nyelv fejlesztésére, sokat kommunikálnak veled és addig magyaráznak és mutogatnak, amíg meg nem érted mit szeretnének. Sokszor ez nagyon vicces pillanatokat tud teremteni. A következő szakasz a délutáni foglalkoztatás, ahol oktatást kapnak. Matematika, pénzváltás, olvasás, fogalmazás és minden ehhez hasonló. Nagyon szépen helyt állnak, házi feladatokat kapnak és sokan igen gyorsan fejlődnek.

A munkám kiterjed a kevésbé fogyatékostól az erős szellemi és testi fogyatékossággal élők körére is, amiben pont az a legjobb, hogy nem csak egy réteggel ismerkedhetsz meg, hanem megtanulhatsz mindenféle embertípussal kommunikálni, és kontaktba kerülni. Szavakkal nem megfogalmazható, hogy milyen érzés, ha lelkileg megértesz egy járni, mozogni, beszélni képtelen embert. Megérzik az igazi személyiséged és nem tudod eltitkolni előlük, hogy ha rossz passzban vagy. Amint rájönnek, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megmosolyogtassanak és eltereljék a figyelmed. Elképesztő élmény és csodálatos személyiségi fejlődésen megy keresztül az ember, ha egy ilyen EVS-t választ. Én nagyon szerencsésnek érzem magam és sokkal több lettem, mint aki voltam azelőtt, a papírok és íróasztalok világában.

Onhausz Hilda

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1007948430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienn Kovács 2015.10.09. 20:13:49

Hilda, csak gratulálni tudok Neked! Fantasztikus vagy! Csak így tovább! :)
süti beállítások módosítása