#100újélmény

Európai együtt-nem-élés

by János Kamilla

2015. november 17. - F. Ági

9.jpg

Megint nemzetközi ifjúsági cserét szerveztünk, de azt hiszem most mélyebbre ástunk a nemzetek közti beszélgetések során mint amire számítottam. A szavak: szégyen, sokk, szomorúság, jövőtlenség, remény, hazugság, szeretet.

Mindannyian valami igazit keresünk. Néhány nyugat-európai fiatal, aki nem találta meg, amit keresett, egyszerűen elutazott és csatlakozott az ISIS terrorszervezethez az igazság megismerésének reményében. Vannak, akik otthon maradnak és a komfortzónájukon belül próbálják kialakítani véleményüket a világról. Más fiatalok pedig idejöttek Poggiardoba, hogy részt vegyenek egy ifjúsági cserén és megkérdezzék a többi ország gyermekeit szemtől szemben, hogy mi az ábra a valóságban.

Ötven fiatal érkezett hozzánk, Poggiardoba, 10 országból. Egy hétig voltak itt, a program témája pedig kultúra, tolerancia, Európa, demokrácia és a nemzetek közti különbségek. Természetesen kikerülhetetlen, hogy ilyenkor ne kerüljön szóba az aktuálpolitika vagy a vallás, sőt egy kicsit ez is a cél. Végre hallhattam a fiatalok véleményét személyesen, szemtől szemben, propaganda, média és túlzások nélkül. Nem mondom, hogy rájöttünk mi az igazság, de legalább közelebb kerülhettünk hozzá. Ukrajna, Litvánia, Oroszország, Grúzia, Görögország, Olaszország, Szlovénia, Finnország, Románia, és Spanyolország küldte ide a kíváncsi fiatalokat, mi pedig lehetőséget nyújtottunk nekik nyugodt és hatékony beszélgetésekhez, érdekes önfejlesztő játékokat tanítottunk nekik és segítettünk nekik, hogy - bár csak néhány nap alatt, de - alaposan megismerjék egymást. Azt hiszem sikerült.

12196314_450452625138405_4701777827334832793_n.jpgVolt például egy játék, amikor minden ország képviselője a hátán viselt egy papírt az országa nevével, és hátat fordított a többieknek. Én is beálltam a sorba és a hátamra ragasztottam Hungary-t, mert kíváncsi voltam mi sül ki ebből. A feladat annyi volt, hogy a mögöttünk álló emberek bármit írhattak a hátunkra, ami eszükbe jut az országunkról. Ez a játék a sztereotípiák és igazságok megismeréséről szól. Mikor végeztünk, mindenki elmondhatta, mit írtak a hátára és elmagyarázhatta, mennyire igazak, vagy nem igazak a sztereotípiák vagy vélemények. Az én hátamra azt írták, hogy "jó a magyar rock, szeretik a fesztiválokat, Sziget, gulyás, jó ételek; rasszizmus, alkoholizmus, homofóbia, határzár; utálom a miniszterelnököt, szégyen a politikátok, a miniszterelnök egy disznó".

Természetesen a játék elején elmondtuk, hogy senki ne vegye magára amit az országáról írnak, ez nem a személyeink ellen irányul, csak egy intenzív és őszinte beszélgetés rajtköve. Szerencsétlen fiatalok pedig alig tudtak mit kezdeni a helyzettel, miután az oroszok megkapták, hogy rohadékok, amiért lassan, de biztosan újraépítik a Szovjetuniót, és napról napra előrébb tolják a határt Grúziában, illetve fegyveres erőkkel foglalnak el egyes ukrán területeket. Mindannyiuknak rosszul esett, hogy az országaikról főleg politikai témájú gondolatok jutottak eszünkbe és nem a színes kultúrájuk, a finom ételeik, vagy a kedves emberek. A litvánok megkapták, hogy szépek a lányaik és könnyű is őket felszedni. A görögökről általánosan az a vélemény, hogy szép és nagy múltú a kultúrájuk, mégis becsődöltek gazdaságilag és most a keményen dolgozó unióbeliek pénzét eszik el.

Egy végtelennek induló beszélgetés vette kezdetét, ahol előbb utóbb a fél napja még örök barátságot kötött fiatalok azt mondták egymásnak, hogy ne edd meg a sok hülyeséget, amit a kormányod propagandája diktál, ne hagyd, hogy a te is agymosott legyél, félre vagy informálva és nem vagy tisztában a tényekkel. Aztán az is kiderült, hogy a tények sem egyértelműek. Betiltottátok, hogy a saját nyelvemet használjam az országomban - nem, ez nem igaz, mi ilyet sosem tennénk. Fegyverekkel támadtatok ártatlan emberekre az országomban, ezért a családomnak több száz kilométerrel arrébb kellett költöznie, maguk mögött hagyva mindent, amit addig felépítettek - nem, ez nem igaz, sosem mentünk oda fegyverekkel, ez tény.

Abban mindenki egyetértett, hogy minden élet és minden halál ugyanannyira fontos, efelől senkinek sem volt kétsége. Másnap reggel egyperces néma csenddel emlékeztünk meg a Párizsban és Bejrútban elvesztett embertársainkra. Rá kellett ébrednünk, hogy amíg mi itt beszélgettünk a nemzetközi együttélésről, addig nem is olyan messze tőlünk emberek haltak meg az ISIS terrortámadásai során. Ez tény. A beszélgetés és a megértés szép dolog, de a cselekedet az, ami életet ment, vagy halált okoz.

1.jpgAkármeddig lehet arról beszélni, hogy ne higgyünk a médiának, ne együk meg az összes cikket, amit olvasunk, ne higgyük el amit a képen vagy a videón látunk és mindig maradjunk szkeptikusak. De amikor tényként állítunk valamit, amit a saját szemünkkel láttunk, és a másik azt ember azt mondja, hogy ő 100%-ban biztos afelől, hogy ez nem így van, akkor hol van az igazság?

A megfeneklett beszélgetést Alexander, a csupa szív ukrán fiú oldotta fel, amikor szó nélkül felállt és megölelte az összes oroszt a szobában. Annyit fűzött hozzá, hogy ő egyetlen igazságban hisz és ez a szeretet, ami bármely két ember között létezhet. Ekkor mindenki sírva fakadt és megöleltük egymást.

Konklúzió: személyesen kell beszélnünk más országok lakosaival, nyitottnak kell maradnunk az új információkra, nem kell feltétlenül ítélkeznünk, fel kell ismernünk és el kell fogadnunk a kultúráink közti különbségeket és itt az ideje megtanulni igazán szeretni egymást és ennek megfelelően cselekedni.

János Kamilla

Az Erasmus+ Ifjúsági csere különböző országokból érkező fiatalok (13-30 év közöttiek) csoportjainak teremt lehetőséget a találkozásra és az egymástól való tanulásra (5-21 napig). Lehet két, három- vagy többoldalú, különböző európai uniós és azon kívüli országok nemzetközi együttműködésével.

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr218086268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása