#100újélmény

Autóstoppal Törökország körül

by Vörös Anna

2015. október 15. - anita.z

10355897_1042341339110779_2012444051849398571_n.jpg

Összeszámoltam: körülbelül 2700 km-t stoppoltam le Törökországban. Utaztam kamionnal, rozoga autóval, luxusautóval, raktérben, lufik közt, tejeskocsin, traktoron, platón. Idős bácsival, partiarcokkal, nagy családdal, aludtam egy pici kurd faluban egy kurd családdal, kipróbáltam földben érlelt sajtot, autentikus török ételeket, stoppoltam egy kastélyban, benzinkúton, történelmi helyeken, meghívtak egy szállodakomplexumba, majd másnap diyarbakiri filozófus barátunkkal egy lerobbant ház erkélyén Schoppenhauer-ről beszélgettünk.

Jó tanácsok törökországi stoppoláshoz

  1. Csajok, akármilyen vakmerők és talpraesettek vagytok, sose induljatok neki egyedül! A legjobb, ha minimum egy fiú van a csoportban, valaki, aki már egészen jól elboldogul a célnyelven, és valaki, aki már párszor stoppolt és tudja használni a Google Maps térképeket és felismeri hogy egy adott útszakaszon hol érdemes stoppolni.
  1. Vigyetek sátrat. Egyszer elhülyéskedtük a napot és kilométereket tettünk meg traktorral – éjfél körül egy elhagyatott útszakaszon álltunk. Találomra felvertük a sátrunkat valahol (zseblámpa!), és csak reggel derült ki, hogy egy építkezési terület kellős közepén vagyunk (jó szúrós volt este az a sok kavics, nem is értettük). A jó hír, hogy pár méterre egy nagy cseresznyés kertet találtunk, ezért a reggelink is megvolt.
  1. Egy ukrán barátnőm kilenc országot stoppolt végig egyetlen válltáskával, hosszú szoknyában és flip-flop papucsban. Két blúzt vitt magával; minden este kimosta az egyiket, a másikban pedig aludt. Tehát: minél kevesebb holmi!
  1. Kíváncsiság. Aki felvesz téged, azt minden bizonnyal érdekli ki vagy, honnan jöttél. A legnagyobb illetlenség nem szóba elegyedni a sofőrrel. Nem, nem kifogás, hogy nem ismered a nyelvet. Már az is elég, ha lelkendezve mondogatod „Türkiye cok güzel!” (Törökország csodaszép), „cok sucak” (meleg van), tesekkürler (köszönöm), és mindenre mosolyogsz. A szavakat egymás mellé dobva, ragozás nélkül beszéltünk (te gyerek van, te munka mi), de megértették, és ugyanilyen egyszerű formában válaszoltak is. Nem lebecsülendő, hogy egy hónap múlva már a török-kurd konfliktusról és Iránról is el tudtam beszélgetni ezen a szinten. Szóval: tessék megszólalni.
  1. Igen,igen,igen. Meg szeretnéd kóstolni azt a gusztustalan répalevet, amit széles mosollyal kínálnak, meg szeretnéd nézni azt a kis kastélyt, meg akarod ismerni XY feleségét és az egész családot. Ha kínálnak valamivel, azt tényleg jó szívvel teszik, és ha nem fogadod el, mindenféle mást ajánlanak fel, hogy végre találjanak valamit, aminek örülnél.
  1. Bár van egy célpontod, mégsem jó ötlet mindig csak sietni. Ha kedves a sofőr és meghív egy teára, ebédre, fagyira, vízre, fogadd el. Állj meg. Ülj le vele. Nézd meg amit meg szeretne mutatni.

Most már úgy stoppolok, hogy nem is igazán érdekel, hová jutok el. Az út maga, a kaland, ami igazán lényeges. Ezt az elején nem hittem el, fokozatosan tanultam meg így látni, érezni. Amikor napi 700 km-t stoppoltunk le, az elején mindig kinevettek minket. Áh, sose fogtok célba érni! Képtelenség! Ne higgyetek nekik. Bontsátok fel az utat kisebb egységekre, haladjatok faluról falura majd városról városra. Kis lépésekben a célig.

És megsúgom, hogy ezt a gondolatot az élet minden területén gyönyörűen lehet alkalmazni.

Vörös Anna

turkey-map.gif

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr317969156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása